Busy Blogg
Kvinnedagen 2022: Kvinner kan!

March 8, 2022

Kvinnedagen 2022: Kvinner kan!

Publisert av:
Mira Malene Zeiffert

Vi opererer i en mannsdominert bransje. Teknologien og forretningslivet har lenge vært styrt av menn, selv om kvinner gang på gang har bevist at de kan få til det samme. Det er på tide med et skifte, og vi må starte å anerkjenne kvinner i arbeidslivet for alt det de kan. I anledning kvinnedagen vil vi i Busy sette lys på likestilling i arbeidslivet, og alle kvinnene som kjemper for plassen sin på en mannsdominert arbeidsplass.

Guttastemning og PMS

Først av alt: La oss kalle en spade for en spade. Det er forskjell på kjønnene, både anatomisk og hormonelt. Vi kan – og bør – ha likestilling, men vi kan aldri bli like. Det er viktig å huske på.


Du kjenner til begrepet guttastemning, ofte assosiert med høylytt og vulgær stemning blant en gruppe menn. Det er en stereotypi som i enkelte tilfeller stemmer. Det er imidlertid mer interessant å se på hvorfor det blir sånn. Fra et generelt perspektiv er mannens egenskaper mer dominerende, konkurranseorienterte og risikosøkende enn kvinnen. De er interessert i fysiske ting, alt fra duppedingser til tall og penger, og kan gjerne bli ivrige.


Kvinner er på den andre siden emosjonelt styrte vesener. Èn stereotypi er at de ikke tenker rasjonelt. Det kan også stemme til tider, for mange lider av PMS og humørsvingninger. De er også typisk tålmodige, relasjonsorienterte og uselviske, til tider også mer bekymret, mer sårbare for kritikk og mer usikre enn mannen (kilde: Aftenposten). 


Med disse forskjellene kan det også oppstå utfordringer for kvinnen på en mannsdominert arbeidsplass. Jeg tror generelt ikke kvinnen har noe imot å være en del av «gutta», men jeg tror også hun har følt seg overkjørt eller undervurdert en gang eller to. På den andre siden av bordet sitter mannen som lurer på hvorfor hun er så stille, og han overlater de viktigste oppgavene til seg selv, fordi han er så ivrig. Guttastemning og PMS blir kræsj.

Kvinner kan!

Men kjære mann, ikke la deg lure av kvinnens usikkerhet. Er det én ting som har blitt bevist gjennom historien, og særlig de seneste årene, så er det at kvinner kan. 


Kvinner er businessfolk som skaper vekst og inntekter. De leder store selskaper og land. De er også mødre som bærer frem barn etter barn. De er hushjelpen som lager mat mens de vasker leiligheten, og samtidig er de telefonpsykolog hver gang venninnen har fått knust hjertet. Med andre ord: Det er svært få ting kvinner ikke kan.


Det aller fineste med forskjellen på mann og kvinne er det rike samspillet man får når det gjøres riktig. Det er for eksempel takket være min egen tilstedeværelse som kvinne – som er skrudd sammen på en litt annen måte enn mine mannlige kolleger – at vi klarer å nå ut med vårt budskap til en bredere målgruppe. Jeg har lært ting av mannen som jeg aldri ville vært foruten. Det går også andre veien, noe jeg støtt og stadig blir fortalt. Har du imidlertid glemt å fortelle kvinnen på jobben din at hun er dyktig, er tiden inne for å gjøre det i dag.

Den mannsdominerte arbeidsplassen trenger kvinnen. Den trenger henne som ingeniør, som markedsfører og som leder. Det er blant annet for vekstens skyld, der hun vil bidra med reflekterte ideer fra nye perspektiver, men også for et trivelig og omsorgsfullt arbeidsmiljø. Det er på høy tid å gi kvinnen større plass i bransjer som vår egen, og vi ønsker henne hjertelig velkommen. 


Avslutningsvis vil vi si til deg som identifiserer deg som kvinne, som bor med en kvinne, som har barn med en kvinne, eller som bare hyller hun for alt hun kan: Gratulerer så mye med kvinnedagen!


Vil du vite mer om Busy?

Fyll inn skjemaet under, så kontakter vi deg for en rask intro.