<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1599956070765084&amp;ev=PageView&amp;noscript=1"> Kontor eller hjemmekontor – hvem vinner?

Kontor eller hjemmekontor – hvem vinner?

Skrevet av: Mira Zeiffert -

Lesetid: 3minutter

I lang tid har mange bedrifter vært drevet så godt som hundre prosent hjemmefra. En pandemi har herjet i det som nå er 17 måneder, og ser endelig ut til å slippe taket. Dermed er også det evige påbudet om hjemmekontor opphevet. I mellomtiden har vanene våre blitt endret, og mange er nå vant til hjemmekontor. Noen vil gjerne fortsette å ha det slik, mens andre lengter kontoret. Vi diskuterer vår holdning til kontor vs. hjemmekontor.

Hjemmekontor

Mange ble vant til å jobbe fra hjemmekontor under pandemien. Nå er påbudet opphevet, men betyr det at kontorhverdagen bør se lik ut som tidligere?

Digital > Sosial

Pandemien har helt klart endret våre digitale og sosiale vaner. De fleste var nok ikke altfor komfortable med digitale møter før korona. I dag er saken en annen, for nå har vi digitale møter hver eneste dag. Ingen har lenger problemer med å logge seg på Zoom, Teams, Meet eller andre møteplattformer, og selv bestefar klarer nå å håndtere både PC og mobil uten å spørre om hjelp.

På en annen side har det blitt vanligere å skape en fasade av at alt er på stell gjennom skjermen. Det er ikke unormalt å sitte på hjemmekontor med skjorte, joggebokse og en floke i bakhodet som ingen trenger å se, fordi hva er vel vitsen med å stelle seg når vi uansett ikke er sosiale? For noen har til og med sosiale møter blitt en anstrengelse, fordi de er så vant til å være alene og kontrollere alt gjennom skjermen.

Imidlertid har denne digitale revolusjonen gjort noe med menneskers akseptanse for digitale møter. De fleste som driver business har vel opplevd presset fra de som mener at man bare «må» treffes fysisk til enhver tid? Da koronaen kom fikk man brått ikke noe valg, og la oss være ærlig – det er enklere med digitale møter, fordi du trenger bare logge deg på for å gjennomføre det. For oss i Busy har denne utviklingen vært positiv, for når flere potensielle kunder har åpnet øynene for digitale møter, har vi også holdt langt flere demoer enn vi gjorde tidligere. Det skal vi i alle fall ikke klage på!

 

En pandemi av brakkesyke

En ting som er sikkert og visst er at mennesker ikke er laget for å isoleres hjemme. Fra naturens side er vi flokkdyr, og vi har et biologisk behov for å omgås andre mennesker. Det sies at vi har to pandemier; en for korona, og en for psykisk uhelse. Det er ikke så rart at vi får brakkesyke når vi blir fratatt friheten til å leve slik naturen skapte oss, altså i flokk. Det finnes noen der ute som er så heldige at de har flokken sin hjemme, for eksempel i form av samboer og barn, og da er kanskje behovet for å være hjemme aller størst. Samtidig finner en god del av oss flokken på jobben, på skolen og gjennom fritidsaktiviteter, og da er ikke hjemmekontor, hjemmeskole og hjemmetrening mye til hjelp.

Folk er riktignok også forskjellige når det gjelder hva de får energi av. Såkalte introverte mennesker henter energi i eget selskap, og for noen av disse menneskene kan faktisk kontoret være den største kilden til distraksjoner. I mellomtiden trenger de ekstroverte å ha andre rundt seg, og blir gjerne slitne av å være på hjemmekontor. Selv pleide jeg å tro at jeg var introvert, men noen få måneder inn i pandemien var jeg så lei av å være alene at jeg sa opp hybelen og flyttet inn med to fremmede mennesker. Det hjalp på psyken, og selv så irriterende roomies kan være til tid til annen, savner jeg dem alltid når de ikke er hjemme. Om jeg nå er introvert eller ekstrovert spiller ingen rolle, men å sitte konstant alene er uansett ikke for meg. 

Hvem vinner?

Mange har gjennom pandemien sagt at hjemmekontoret har kommet for å bli. Det er ikke en hemmelighet at mange mennesker har et stort behov for mer hjemmetid, enten det er på grunn av barn, eget behov eller andre ting. Man kan si hva man vil om den hyppige bruken av digitale møter, men Busy er nok ikke den eneste bedriften som har økt salget som følge av dette. Her må vi også skyte inn at hjemmekontoret trolig har åpnet folkets øyne for et verktøy som gir innsikt i kollegenes arbeidsdag, og det er vi takknemlig for.

Likevel bør man være forsiktig med å la de ansatte jobbe hjemmefra hver dag. Det er nemlig det som skjer mellom de planlagte møtene som bygger de virkelig gode relasjonene til kolleger og kunder. Det er turen opp til kontoret, sosialiseringen ved kaffemaskinen og spaserturene til butikken i lunsjpausen. Og hvorfor trenger vi gode relasjoner, spør du? Vel, årsaken er mange – større tillit, mindre konflikter, bedre samarbeid og økt salg, for å nevne noe.

 

Ja takk, begge deler

Jeg må si jeg trives med å endelig ha fått lov til å komme på kontoret, og har lenge sett frem til den dagen da påbudet om hjemmekontor skulle oppheves. Likevel er det en del av meg som har lyst på hjemmekontor. Jeg klarer rett og slett ikke å velge. Jeg vil ha de sosiale møtene på kontoret, men jeg vil også ha muligheten til å gjøre jobben fra sofaen på en grå mandags morgen.

Jeg tror mange kommer til å gå for er en hybrid løsning. Det er enormt viktig å lytte til de ansattes ønsker, også når ønsket er å ikke være tilstede på kontoret. Ved å ha noen faste kontordager og ellers velge selv kan de ansatte lytte til sine egne behov. Slik kan man tilrettelegge for at flere trives enda bedre på jobben, uten å miste fordelene med verken kontor eller hjemmekontor. Og hvem liker vel ikke kompromisser?

Så hva velger du? Kontor eller hjemmekontor?