Vi i Busy jobber hele tiden med å finne den hårfine balansen mellom et webinar som overvelder deg med informasjon og et webinar som like gjerne kunne vært et blogginnlegg. Målet er å fylle tiden med noe du som seer ønsker å følge med på, og som du selv føler du får noe igjen for. Men hvordan gjør man egentlig det? Vi gjorde et forsøk, og her er det vi lærte! 🧐
Naturligvis starter et godt webinar med forberedelser. For det første bør du tenke nøye gjennom hva slags innhold du ønsker å presentere, samt rekkefølgen av det. Samsvarer det med misjonen din? Skal du presentere hele bildet eller plukke ut en ramme? Og viktigst av alt: Hva skal publikum få ut av dette? Sett sammen det hele for å skape en dramaturgi som publikum klarer henge med på. Ikke start med begynnelsen, start med introduksjonen!
Like viktig er de tekniske forberedelsene. Hvor flaut er det ikke å tukle med mikrofon og skjermdeling før du i det hele tatt har fått introdusert deg selv for publikum? Derfor: test lyd, test video, sjekk presentasjon og sjekk rettigheter. Kort oppsummert bør du dobbeltsjekke alle funksjoner og prosesser du skal gjennom under webinaret ditt.
Selv med et gjennomtenkt innhold kan fremføringen din avgjøre om webinaret slår an eller ikke. Husker du hva du skal si, eller tar du deg selv i å kikke ned på notatene hvert tiende sekund? Er du nervøs og mumlete eller stråler du selvtillit og karisma? Her er fire viktige punkter du må huske på mens du holder webinaret ditt!
Det er ikke før presentasjonen er over og spørsmålene kommer at du ser hvor godt publikum faktisk forstod hva du snakket om. Tonnevis med spørsmål betyr kanskje at du har vært uklar, men kan samtidig bety at folk er veldig interessert i det du har snakket om. Har publikum derimot ingen eller veldig få spørsmål kan det hende de ikke vet verken hva de lærte eller hva de lurer på. Legg imidlertid ikke fra deg spørsmålene etter at du har besvart dem. Noter for deg hva seerne lurte på og hva du eventuelt ikke kunne svare godt nok på, slik at du kan ta med deg lærdommen til neste gang.
Og du – husk også å forberede hvordan du skal avslutte det hele etter at spørsmålene er besvart. En dårlig avslutning på et i utgangspunktet godt webinar kan være et slags antiklimaks, og du risikerer å etterlate deg et inntrykk som kanskje ikke var så bra allikevel.